Alergeny spożywcze to substancje zawarte w żywności, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób. Objawy alergii pokarmowej mogą obejmować: wysypki skórne, obrzęki, swędzenie, bóle brzucha, biegunkę, wymioty, trudności w oddychaniu, a nawet wstrząs anafilaktyczny, który może być zagrożeniem życia.
Najczęstszymi alergenami spożywczymi są: mleko, jaja, orzechy, orzeszki ziemne, pszenica, soja, ryby i skorupiaki. Jednak wiele innych produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa i zioła, może również powodować reakcje alergiczne.
Niektóre osoby mogą mieć reakcje alergiczne na bardzo niewielką ilość alergenu, podczas gdy inne osoby mogą spożywać większe ilości bez żadnych objawów. Dlatego bardzo ważne jest, aby osoby z alergiami pokarmowymi były świadome potencjalnych alergenów w swojej diecie, czytając etykiety produktów i unikając potencjalnie niebezpiecznych produktów spożywczych. W przypadku podejrzenia alergii pokarmowej, zaleca się skonsultowanie z lekarzem, który może zlecić testy alergiczne i doradzić w kwestii diety.
Jeżeli chcesz zapoznać się z listą alergenów, które są przez nas wykorzystywane zachęcamy do zapoznania się z poniższą listą:
Wykaz alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne |
TAK |
– Skorupiaki i produkty pochodne |
TAK |
– Jaja i produkty pochodne |
TAK |
– Ryby i produkty pochodne |
TAK |
– Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe i produkty pochodne |
TAK |
– Soja i produkty pochodne |
TAK |
– Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
TAK |
– Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.), K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne |
TAK |
– Seler i produkty pochodne |
TAK |
– Gorczyca i produkty pochodne |
TAK |
– Nasiona sezamu i produkty pochodne |
TAK |
– Dwutlenek siarki i siarczyny powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na S02 |
TAK |
– Łubin i produkty pochodne |
NIE |
– Mięczaki i produkty pochodne |
TAK |
Wykaz alergenów dla poszczególnych posiłków znajdziesz na naklejkach, umieszczonych na pojemnikach oraz w Panelu Klienta.
*Zanieczyszczenie krzyżowe oznacza przeniesienie alergenów z surowców, które je zawierają na inne produkty początkowo ich pozbawione wskutek kontaktu bezpośredniego lub pośredniego.
Pestki i nasionka
Surowce takie jak drobne owoce, orzechy, kasze, nasiona mogą zawierać drobne elementy takie jak fragmenty łusek czy pestek, dlatego w trakcie spożywania posiłków z ich wykorzystaniem zalecamy zachowanie szczególnej ostrożności.
Infolinia czynna od pon. do pt. w godz.: 8:00-16:00.
Telefon: (+48) 587 279 000
Email: kontakt@dietapirata.pl